Page 6 - nasz_glos_nr_8_v17.pub
P. 6
Broniąc granic przeszły katusze,
Nasz Głos, 8 Kwietnia 2020 nr 8
Temu coś ciecze, a drugi dymi.
Zepsute niczym ludzkie dusze.
a i czas rozprawił się z nimi.
zjeżdżają do nas czołgi i inne wozy.
Na przedwiośniu, u schyłku zimy
Maszyny te, nietęgie mają miny.
Obraz nędzy, rozpaczy i grozy.
po R. K. W naszych zakładach czeka je odnowa. Mechanik, kierownik, elektryk i księgowość, zarząd, spawacz, sprzątaczka i kadrowa wszyscy daliśmy im część siebie - świetność. Po modernizacji czołgów armada stoi. Bojowe Wozy Piechoty muskuły prężą. M. P. Lśnią kamuflażem, praca ich silników zmysły koi. Nasze serca w ich zbroi każdą armię zwyciężą. J. K. 7
następnie
a – EWAKUACJA, 14 – OPATRUNEK
cukier,
BABKA WIELKONOCNA
1 – BHP, 2 – PIERWSZA POMOC, 3 – CZYNNIKI, 4 – WYPADEK, 5 – POGOTOWIE, 6 – HIGIENA,
7 – DECYBEL, 8 – APTECZKA, 9 – ZAGROZ!ENIE, 10 – SŁON $ CE, 11 – SZKODA, 12 – TEMPERATURA, 13
W misce wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną. Wymieszaną mąkę dodać do utartej masy i wymieszać. MAZUREK KAJMAKOWO - ORZECHOWY Zagniatamy kruche ciasto. Odmierzamy mąkę, dodajemy cukier puder, cukier z wanilią i masło. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodajemy jajko i wodę. Zagniatamy. Na papierze do pieczenia wałkujemy ciasto na prostokąt. Możemy zrobić dwa mniejsze Masę krówkową mieszamy ze śmietaną. Roztapiamy czekoladę i dodajemy połowę do masy. Mieszamy. Smarujemy masą kruchy spód,
Masło zmiksować na puszystą masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać
Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. mazurki. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C.
jednym żółtku (oddzielić białka od żółtek). Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.
1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1-2 łyżki wody 400 g masy kajmakowej 150 g czekolady gorzkiej 150 g słonych orzeszków 2 łyżki śmietany np. 12% Z wierzchu polewamy pozostałą czekoladą.
Nasz Głos, 8 Kwietnia 2020 nr 8 Składniki: · · 4 jajka · szczypta soli · · · Sposób przygotowania: · · · · · · Składniki: Kruchy spód mazurka: 250 g mąki · 125 g masła · · · 1 jajko · · Masa: · · · · Spód. Masa na to kładziemy orzeszki.
6